Orkest
Het harmonieorkest van St. Cecilia bestaat hoofdzakelijk uit fanatieke amateurs met een flinke dosis jeugdig enthousiasme. Gezelligheid en ambitie gaan voor onze muzikanten hand-in-hand. Er wordt gerepeteerd aan uitdagende en gevarieerde muziek, waarbij lichte programma’s en spannende concertwerken elkaar afwisselen.
Het orkest van St. Cecilia heeft een rijke historie met veel hoogtepunten en mooie herinneringen, die we mede te danken hebben aan onze gedreven dirigenten, een hechte en gemotiveerde groep muzikanten, en de steun van iedereen die onze vereniging een warm hart toedraagt. Ons meest recente succes behaalden we in juli 2022, op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade: met een score van 94 punten werden we wereldkampioen in de eerste divisie harmonie!
Het orkest organiseert graag bijzondere muzikale projecten waarin “verbinding” centraal staat—verbinding tussen mensen en muziek, traditie en vernieuwing, jong talent met ervaren muzikanten, en publiek met een onvergetelijke concertervaring. Ons motto is niet voor niks “in harmonie verbonden”.
Verder draagt het orkest haar steentje bij aan culturele evenementen in dorp en regio, en is er veel aandacht voor muziekeducatie en talentontwikkeling van kinderen en jongeren.
Het harmonieorkest bestaat momenteel uit ongeveer 90 leden en staat onder leiding van dirigent Jos Simons.
Repetities vinden plaats op vrijdagavond van 20.00u tot 22.30u.
Recente successen
2022: Wereld Muziek Concours, 1e divisie
Kampioen (gouden medaille) en lof der jury
2017: Wereld Muziek Concours, 1e divisie
Eerste prijs (gouden medaille) en lof der jury
2013: Concertconcours LBM, 1e divisie
Eerste prijs met lof der jury
Onze dirigent: Jos Simons
De Belgische dirigent Jos Simons staat sinds 2011 voor het harmonieorkest van St. Cecilia. Het dirigeren van blaasorkesten is een echte passie voor Jos en dus behaalde hij zijn directiediploma aan het conservatorium van Maastricht, in de klas van Pierre Kuijpers.
Met zijn orkesten probeert Jos steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo neemt hij bijvoorbeeld graag deel aan nationale en internationale wedstrijden. Ook organiseert hij projecten waar de orkesten zich van een andere, verrassende kant kunnen laten horen. Dit resulteert vaak in avondvullende programma’s met een combinatie van woord, beeld, dans, zang en een niet-alledaagse programmering voor harmonieorkest.
Hij was van 1985 tot 2021 hoboïst bij de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen, waar hij o.a. fungeerde als 1e solist en aanvoerder van de houtblazers. In 2018 behaalde hij met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Rotem (B) een score van 95,5% tijdens de European Championship for Wind Orchestras. In 2022 werd hij met het harmonieorkest van St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven wereldkampioen tijdens het WMC.
Als dirigent is hij ook actief bij de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Rotem (B) en Koninklijke Harmonie Lentekrans Linne.
Geschiedenis van het orkest
Van 1855 tot 1875 was in Grevenbicht al een harmonie St. Cecilia actief. Op 15 maart 1900 werd St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven officieel opgericht, volgens ingezonden bericht ‘met overname van de statuten van de oude vereniging’. De vereniging begon als een fanfare, met ongeveer 21 leden. De eerste repetities vonden plaats bij de familie Spee, in de Raadhuisstraat in Grevenbicht. Al snel maakte de fanfare haar eerste muzikale rondwandeling door het dorp, en was het eerste publieke optreden dus een feit. Dit was op paasmaandag 1900, en vanaf die dag had Grevenbicht-Papenhoven twee grote muziekverenigingen: Aurora en St. Cecilia, in de volksmond “de Aw” en “de Nuuj” genoemd.
In 1919 ging de fanfare over naar een harmoniebezetting. Die overstap wierp haar vruchten af: zo werden in de jaren vijftig, onder leiding van dirigent Jos Ruyters, twee landskampioenschappen veroverd. Ook in de daaropvolgende jaren werden er een aantal mooie eerste prijzen (veelal met lof) behaald, onder leiding van dirigenten August Thissen en Thijs Tonnaer. In 2011 werd dirigent Jos Simons benoemd. Samen met Jos timmert het orkest verder aan de muzikale weg, in binnen- en buitenland.