Actueel

Dirigent ontvangt eretitel, gedenkboek en pasodoble!

Ons 18e Nieuwjaarsconcert mag weer zeer geslaagd genoemd worden. Na een prachtig optreden van de drumband onder leiding van Michel Mordant was het om 15.00 uur de beurt aan Thijs Tonnaer om zijn eigen afscheidsconcert te dirigeren. Vier delen uit het Faust Ballet, een mars (Deutschmeister Jubiläums Marsch) polka’s van de Strauss familie (Electrisch en Auf der Jagd) en een wals van Waldteufel (Estudiantina) Spaanse (La Leyenda del Beso) en Zuid-Amerikaanse muziek (Fandango en Mambo Jambo) vormden de ingrediënten van een mooi concert. Voor de slotmars, traditioneel de Radetzky mars nam de scheidende dirigent de microfoon en roemde het warme bad dat St. Cecilia steeds voor hem geweest is. Wederzijds respect en vertrouwen en een kwalitatief zeer goed en constant orkest zorgden voor ruim 33 jaar harmonieuze samenwerking. Als dank voor deze verbondenheid schonk Thijs de vereniging een nieuwe dirigentenbok. Een prachtige geste met de mededeling ‘zo blijft er toch een bok voor de vereniging staan.’ Zoon Tim en de vriend van Laura, Joël mochten het mooie meubel, voorzien van vloerbekleding en een heus hek met de naam Cecilia, naar voren brengen, zodat voorzitter Hub Renet het kon onthullen.
Hub Renet memoreerde van zijn kant de kundige dirigent en de mens Thijs Tonnaer en de gezamenlijk bereikte successen. Her en der werd inmiddels een traan weggepinkt. Thijs wilde iedereen persoonlijk bedanken zoals hij donderdag op de repetitie al enkelen noemde (zoals Rob Janssen en Hermie Smeets) maar noemde daarvoor twee personen in het bijzonder Jo Savelkoul en Raymond Jennen. Voor beiden had hij een fles wijn beschikbaar.
Vervolgens werd Thijs een boek overhandigd met de titel ‘In harmonie verbonden’, geschreven door Raymond Jennen en een oorkonde met legpenning behorende bij zijn benoeming tot ere-dirigent van St. Cecilia. Bloemen waren er voor echtgenote en steun en toeverlaat Gilberte. Léon Strikers en Jos Jacobs waren bereid deze te overhandigen. Het orkest voerde daarna de door Jo Savelkoul gecomponeerde pasodoble uit met de naam ‘El Maestro Mateo’. De compositie is opgedragen aan Thijs en vrij vertaald betekent de titel dan ook Meester Thijs.
Voor Jo Savelkoul en Raymond Jennen was er namens het bestuur ook een fles wijn voor de vele uren die gestoken zijn in dit afscheid. Het concert werd besloten met de Radetzky mars, waarin de volle zaal natuurlijk lustig meeklapte. De laatste noot van Thijs was een kwart, aldus Marc Bongers.
Daarna werd in de soos door muzikanten, andere Cecilianen en familie en collega-verenigingen een lange rij gevormd voor de receptie. Ook deputé Noël Lebens was aanwezig. Menig hand werd gedrukt, traan gelaten en fles wijn overhandigd aan Thijs, die beloofde zeker nog met belangstelling de harmonie te blijven volgen.
Het was een prachtig afscheid.