Straatkorps

Heb je onze harmonie wel eens op straat voorbij zien komen? Dat kan! We spelen namelijk niet alleen maar concerten, maar trekken er ook graag buiten op uit.

Tijdens onze optredens op straat loopt de drumband voorop, gevolgd door het grote vaandel van de vereniging en natuurlijk onze vlaggendragers. Achter de vlaggendragers lopen een aantal mensen zonder vlag en zonder instrument. Dat zijn meestal bestuursleden en niet-spelende leden. Zij lopen mee om verschillende redenen: natuurlijk omdat ze bij de vereniging horen, maar ook omdat ze het leuk vinden om met de vereniging mee door de straten te trekken, en om bijvoorbeeld onze jonge vlaggendragers af en toe een beetje te helpen.

Na de bestuursleden en de niet-spelende leden komen dan de muzikanten van het orkest. Dat zijn meestal muzikanten die ook in het harmonieorkest spelen, maar er zijn ook muzikanten die alleen maar meegaan op straat. Dat zijn onze straatmuzikanten. Als we met z’n allen op straat lopen, dan worden we ook wel “het korps” genoemd. De leden van de drumband werden vroeger trouwens tamboers genoemd. De baas van de tamboers was de tambour-maître (zeg maar, de meester tamboer). De tambour-maître loopt nog steeds helemaal vooraan, en bepaalt het tempo, waar de drumband naartoe loopt en welke marsen er gespeeld worden. De tambour-maître van St. Cecilia is Guido Salden.

 

Het korps trekt vaak door de straten van het dorp. Natuurlijk omdat we dat heel leuk vinden om te doen. Maar ook omdat we op die manier graag ons steentje bijdragen aan het gemeenschapsleven in Grevenbicht, en omstreken. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor muziek tijdens de intocht van Sinterklaas, tijdens de carnavalsoptochten in Sittard, Grevenbicht en Maaseik en tijdens Pinksteren. Vlak voor de zomervakantie organiseren de muziekverenigingen van de voormalige Gemeente Born nog een laatste straatoptreden, om samen de zomer in te luiden: de Taptoe.

De Taptoe werd heel lang geleden ingevoerd door het leger. Het was toen een trommelsignaal, soms met hoorns of trompetters, om aan te geven dat de soldaten uit de kroegen in de stad terug moesten komen naar de kazernes en dat de kroegbazen ‘den tap toe’ moesten doen, en dus geen bier meer mochten tappen. Tegenwoordig is de Taptoe een muzikale show waarbij de muziekverenigingen zich op een groot plein aan het publiek presenteren. Meestal lopen we dan niet alleen maar gewoon rechtdoor, maar maken we ook ingewikkelde vormen en figuren, spelen we populaire muziek en laat onze drumband zien hoe goed te kunnen marcheren. 

Ben je benieuwd naar meer? Kom dan binnenkort eens kijken naar één van onze straatoptredens!